moviemaniac

moviemaniac

What If… ? – Mi lenne, ha egyszer nem függene össze minden?

2021. október 10. - moviemaniac101

A Marvel-filmes univerzum első animációs sorozata 9 epizód után a végéhez ért. A koncepció érdekes: a multiverzum különböző történéseit figyelő Őrző (Jeffrey Wright) mesélésében eltérő univerzumok hőseinek kalandjait látjuk. Mi lett volna, ha Carter ügynök (Hayley Atwell) kapja meg szuperkatona szérumot? Mi lenne, ha Thor (Chris Hemsworth) egyke gyerekként nevelődik? És ha Peter Quill (Brian T. Delaney) helyett T’Challát (Chadwick Boseman) rabolja el Yondu (Michael Rooker), és ezáltal ő válik Űrlorddá? A lista folytatható, az alternatív történetek többnyire izgalmasan indulnak, ám az összkép mégsem lesz pozitív.

Az animáció stílusa nem a legszebb, a karakterek arcán nyomát sem látni érzelmeknek, mintha csak viaszbábuk lennének. Ez különösen fájó olyan gyönyörűen elkészített sorozatok után, mint a Star Wars: The Bad Batch vagy a Star Wars: The Clone Wars utolsó szezonja. Ezekben a karakterek arcán mindig megjelentek az adott érzelmek, sokrétű gesztusokat használtak. Előbbiben a hátterek és vágóképek pedig olyan minőségűek voltak, hogy azok akár egy élőszereplős Star Wars filmben is helytállnának. A What If… ? akciójelenetei azonban hozzák a Marveltől elvárt szintet: minden ugyanolyan, mintha az egyik filmet néznénk, csak most az effektek mellett a szereplők is rajzoltak.

A kis történetek külön-külön érdekesek, ám végül nem tudnak elszakadni a szokásos Marvel-formulától, a végére minden összefügg mindennel, a tét pedig még a filmekhez képest is óriási. És ez a legnagyobb probléma. Sokkal jobban működne a sorozat, ha a Star Wars: Visionshöz hasonlóan mindegyik rész egy kis, különálló történet lenne, és nem erőltetnék őket egymásra. Az pedig, hogy a tét ekkora, multiverzum mértékű nevetségessé teszi a korábbi kihívásokat. Thanos a multiverzumot veszélyeztető fenyegetéshez képest semmi volt, és így a következő Pókember film univerzumokat átívelő története is sokkal kevésbe lesz érdekes. Azt pedig inkább engedjük el, hogy az Őrző miért ezt a néhány hőst választja ki egy ekkora ellenség elhárítására, mikor szó szerint az összes realitás összes hőse elérhető lenne számára .

Elmondható, hogy az ígéretes kezdés ellenére a sorozat a végére ellaposodik, és ezt sajnos annak a filmes univerzum szabályainak köszönheti, amiben játszódik. Az érdekes koncepció végül elveszik a Marvel gyártósorán, és így csak az igazán keményvonalas képregény rajongóknak marad emlékezetes. Mi pedig csak reménykedhetünk, hogy a Marvel animációs sorozatok a későbbiekben bátrabbak mernek lenni, és elszakadnak a jól bevált, de egyre unalmasabbnak tűnő recepttől.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://moviemaniac.blog.hu/api/trackback/id/tr5616716602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása